Les Diablesses


Presentació

És una comparsa de diables formada només per dones. Les Diablesses corren i salten sota el paraigua de foc que brota d’una massa, mentre van convidant la gent que es posi ben bé a sota. Les Diablesses salten i ballen amb el ritme dels tabals que les acompanyen sempre. Llueixen el vermell del foc i el negre de la nit en la seva indumentària, que incorpora també diversos motius relacionats amb aquests conceptes dibuixats i cosits, basats en originals de l’artista mataronina Nefer. També duen una saca cadascuna per dur-hi la pirotècnia, i la colla té una forca que s’encèn en moments de lluïment.

Una mica d’història

La comparsa fou creada l’any 1985, i va ser la primera colla de diables exclusivament de dones a Catalunya. En aquest cas no es tracta de cap recuperació històrica, ja que a Mataró mai no hi havia hagut una colla de diables.

Música i balls

El ritme principal de percussió dels Tabalers do Maresme que acompanya les Diablesses és de David Xiberta. Les Diablesses no tenen un ball propi, sinó que seguint el ritme dels tabals, caixes i bombos que marquen els tabalers corren i formen en cercle per realitzar espectaculars enceses conjuntes, o bé es coordinen amb els tabalers per córrer, saltar i fer formacions amb ells.


La colla

La colla està formada per 38 diablesses, que es reuneix quan s’apropa Sant Jordi (que és quan actuen acompanyant el Drac a la Fogonada) i la Festa Major. La colla de músics està formada per 20 membres. Són els Tabalers do Maresme, i es reuneixen la major part de l’any per assajar setmanalment.

I també...