Postal de Gegants

Cercavila i balls

Diumenge 28 de juliol de 2024 / 18.30 h / Des de l'Ajuntament

L'acte va començar quan els Gegants i Nans de Castellterçol van respondre a través d'una postal manuscrita la invitació de la Família Robafaves, tot confirmant que vindrien a Mataró per Festa Major.

Ha arribat el dia i els Gegants de Mataró els donaran la benvinguda davant l'Ajuntament, on hi haurà els actes protocol·laris, amb ball de l'Àliga, fotografia conjunta i intercanvi d'obsequis. 

Com a bons amfitrions, la Família Robafaves ofereix als convidats una passejada pel centre històric de la ciutat. A la plaça de Can Xammar tots els gegants faran els balls propis. 

A continuació seguiran en cercavila pels carrers i places fins a arribar a la plaça de Santa Maria, el carrer Nou i La Riera, on els gegants s'acomiadaran al so del Passi-ho bé! dels flabiolaires de la Família Robafaves.

Els Gegants i Nans de Mataró tornaran cap a l'Ajuntament per fer els últims balls i dormides del dia. Però encara queda molta nit, qui sap...

Recorregut conjunt de la Família Robafaves i els Gegants i Nans de Castellterçol: Rebuda a l'Ajuntament, La Riera avall, carrer de Barcelona, plaça de la Peixateria, baixada de les Escaletes, carrer de Pou d'Avall i plaça de Can Xammar. Plaça Xica, Balls, carrer de Na Pau, plaça del Beat Salvador, carrer de Magí de Vilallonga, carrer de la Beata Maria, plaça de Santa Maria, carrer Nou i La Riera fins a l'altura del carrer de Sant Josep. Comiat

Gegants i Nans de Castellterçol
 Els gegants i nans de Castellterçol es van estrenar l’agost de 1954, i tenen un caràcter romànic. La parella de gegants són la Griselda i en Tallaferro, i són la personificació de la gràcia i la força. Són prims i no gaire alts per poder passar bé pels carrerons del poble. 

Els sis nans tenen una aparença irònica i grotesca i ens representen a nosaltres, la gent, amb les nostres qualitats i els nostres defectes. Són l’Enamorat, el Colèric, el Poeta, el Concupiscent, el Savi i el Sofista.


Cal destacar la particularitat que als Gegants i Nans de Castellterçol els acompanya una música de cobla, un fet gens usual en el món geganter. També és poc habitual que aquest conjunt de gegants i nans ballin fora del seu poble, de fet el “Ball de Gegants i Nans de Castellterçol” que ballaran a Mataró només s’ha fet un cop fora del poble. Per  a aquesta ocasió tan especial, l’encarregada de fer-los ballar serà la Cobla Xaloc.


A la plaça de Can Xammar, on tots els gegants i nans faran els seus balls, hi haurà un Espai accessible de Les Santes. En aquest tram la cercavila moderarà l’ús dels artificis pirotècnics, les comparses transitaran de manera tranquil·la i ordenada sense canvis de direcció, la percussió dels músics serà uniforme i constant. A més a més hi haurà: espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda, un/a informador/a sobre el desenvolupament de l’acte, un espai privat per afavorir la calma i assistència sanitària.

Tipus d'activitat:
Consells i serveis:

També et pot interessar…