Les Santes, festa inclusiva


La Festa Major de Mataró és per a tothom. Aquest serà el segon any consecutiu que trobareu els Espais accessibles en diversos actes de la Festa. Són espais ubicats en el recorregut de cercaviles de les comparses institucionals en els quals, sense que l’acte canviï, es pretén que persones amb diferents sensibilitats sensorials o bé amb mobilitat reduïda puguin participar de la festa amb condicions de confort, seguretat i igualtat.

Ens aquests espais hi haurà:

  • Un tram senyalitzat com a espai tranquil i accessible
  • Presència d’una persona informadora del desenvolupament de l’acte
  • Possibilitat d’evacuació immediata, amb assistència sanitària i una petita carpa per retornar a la calma
  • Les comparses transitaran pel centre del carrer de manera ordenada i sense canvis de direcció, amb moderació en l’ús de la pirotècnia i una música uniforme i constant, evitant estridències

Les Santes 2024: actes amb espai accessible

I també...

Actes amb espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda

Escenari Espigó, plaça de Santa Anna i Parc Central

Servei de traducció en llengua de signes catalana

Sessions de contes de l'Espai Familiar

I a les funcions del Teatre Monumental

Les comparses als Espais accessibles de Les Santes

Accions i músiques


A les cercaviles, a la zona de l'Espai accessible, hi haurà tot un tram tranquil senyalitzat i amb la presència d'una persona que anirà explicant als assistents com es desenvoluparà l'acte.

Aquí hi trobeu les accions que les comparses institucionals faran en aquests trams, i també les músiques que hi sonaran, perquè les pugueu escoltar amb antelació:

Diablesses: Utilitzaran la pirotècnia habitual (carretilles) en posició vertical, evitant així la propagació d’espurnes cap als espectadors ubicats en les zones establertes com a accessibles. Preferiblement es desplaçaran en forma de cuc.        
           

Tabalers do Maresme: Els tabalers realitzaran sempre un mateix toc, que serà uniforme i constant, evitant l’ús dels instruments més estridents com les caixes.


Momerota i Momeroteta: A les cercaviles, els desplaçaments de les figures de la Momerota i la Momeroteta es fan en dues parts molt diferenciades. En un primer moment avancen amb el foc de la pirotècnia i un cop apagada aquesta pirotècnia avancen al so de les gralles. Amb l’objectiu que les persones dels espais accessibles puguin veure les dues maneres de fer de les figures, en aquest tram la Momeroteta avançarà per l’eix central del carrer amb la seva pirotècnia habitual (sense tro final). La Momerota es desplaçarà per aquestes zones delimitades per l’eix central del carrer al so de les gralles sense pirotècnia.        

           

Drac i Dragalió: Utilitzaran pirotècnia d'efectes suaus i tranquils, evitant la amb propagació d’espurnes cap als espectadors ubicats en les zones establertes com a accessibles.

 

Àliga: L’Àliga transitarà per l’eix central del carrer amb el seu normal funcionament.    


Família Robafaves: Els nans transitaran per l’eix central de carrer i únicament en el sentit de la marxa de la cercavila. Mostraran el seu caràcter simpàtic i juganer des d’una posició allunyada del públic establert en aquestes zones. Només en Patufet i els Massers (els nans amb un portador més adult) s’aproparan a saludar d’un manera pausada i respectuosa. Els gegants transitaran per l’eix central del carrer amb el seu normal funcionament.    

Els tabalers que acompanyen les figures realitzaran sempre un mateix toc, que serà uniforme i constant, evitant l’ús dels instruments més estridents.                 

Pictogrames

Programa imprès i agenda web


A cada acte hi trobareu uns pictogrames que donen informació de l'acte de manera visual i directa. Hi ha pictogrames de la tipologia de cada acte, de consells de seguretat i de serveis que hi trobarem

TIPUS D'ACTE
Espectacle
Música
Foc
Tradicional
Cercavila
Activitat familiar
SERVEIS
Espai Accessible
Punt lila
Servei bar
Sevei
de guardacotxets
CONSELLS
Protegeix-te
de la pirotècnia
Recomanem
protecció auditiva
TIPUS D'ACTE
Espectacle
Música
Foc
Tradicional
Cercavila
Activitat familiar

SERVEIS
Espai Accessible
Punt lila
Servei bar
Sevei
de guardacotxets

CONSELLS
Protegeix-te
de la pirotècnia
Recomanem
protecció auditiva