Missa de les Santes

Acte tradicional

Dissabte 27 de juliol de 2024 / 10 h / Basílica de Santa Maria (Plaça de Santa Maria)

La basílica s’omple el dia de Festa Major. És dia de missa major dedicada a les patrones de la ciutat i l’únic moment en què podem gaudir de la interpretació en viu de la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch. Hi participa un cor popular de cent vint-i-cinc persones, els músics de l’orquestra i els solistes Anaïs Oliveras -soprano-, Mariona Llobera -contralt-, Joan Mas -tenor- i Albert Cabero -baix-. Aquest any la direcció musical és a càrrec de Gabriel Miralles.

Mn. David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona, presidirà la Missa de les Santes d'enguany.

Acabat l’ofici, i amb l’acompanyament sonor de les campanes, les relíquies de les patrones surten pel Fossar Xic i fan una petita processó fins a les portes de la basílica. Hi ha l’aclamació popular, els aplaudiments de la gent, el pilar dels Capgrossos, el ball de l’Àliga i l’aviada de coloms.

Escolta la Missa de les Santes de mossèn Manuel Blanch


La Festa de Les Santes és cosa de tots. I la Missa de les Santes, com a acte central de la nostra Festa Major (que va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2010), també és cosa de tots. La interpretació de la Missa de Glòria de Mossèn Manuel Blanch, de la qual es van complir l’any passat 175 anys, és un acte singular, ja que es produeix en el marc per al qual es va compondre: la celebració eucarística. El cor que la canta és també extraordinari, en el sentit etimològic de la paraula. Més de cent cantaires voluntaris es reuneixen cada any per assajar una Missa que és al cor i a la memòria de tots. El cor popular es completa amb una orquestra d’uns vint-i-cinc músics i quatre solistes, escollits pel director, que aquest any és el mestre Gabriel Miralles Güell. Miralles ha rebut la batuta que li va passar la mestra Clàudia Dubé Oranías, directora de la Missa de les Santes els dos darrers anys.

Les despeses que comporta la interpretació de la Missa de les Santes són assumides en bona part per l’Ajuntament de Mataró. I, tot i que s’ha sol·licitat també una subvenció de la Generalitat de Catalunya, cal la implicació de tothom. Per això s’ha endegat la Campanya 200x30. Es tracta d’aconseguir 200 persones que donin 30E per contribuir a sufragar les despeses que genera la nostra Missa de les Santes.

Contribueix a fer-la possible!

Comissió gestora de la Missa de les Santes


Tipus d'activitat:

També et pot interessar…