Nit boja


La nit més esperada de l’any! Celebrarem el Desvetllament, ballarem la tradició, ens mullarem però només amb foc, molt foc, i acabarem amb el so dels tabals transportant-nos fins al ball final, amb la música de sempre. Acompanyeu-nos-hi!



Per garantir el bon funcionament de la nit, hi haurà un dispositiu de control d’accés a la zona del Desvetllament bellugós. A partir de les 21.30 h no s’hi podrà accedir amb vidre ni objectes que es puguin considerar perillosos en actes multitudinaris. Sisplau, col·laboreu en fer el procediment àgil.

Nit boja, nit de rauxa però també nit de seny. Si beus, fes-ho amb moderació; respecta en tot moment les figures i segueix les indicacions dels responsables dels actes. Protegeix-te bé de la pirotècnia (roba còmoda i de cotó i protecció auditiva).
Si tens cap problema o bé presencies alguna situació d’abús o delictiva, truca al 112.



40 anys de Desvetllament bellugós

Aquest any en fa 40 de la primera vegada que la Família Robafaves va decidir escapar-se de l’Ajuntament a dos quarts de dotze de la nit un 25 de juliol. Va ser l’inici de la Nit boja mataronina, que ràpidament es consolidà i es convertí en un dels actes més especials de Les Santes.

El desvetllament dels Gegants ha generat el que en podríem dir una marca mataronina, amb música pròpia (El Bequetero) i una coreografia conjunta, ja que recorrem els dos-cents metres de La Riera, entre l’Ajuntament i la plaça de Santa Anna, ajupint-nos i comptant fins a 15, saltant i cridant, avançant i giravoltant amb la Família Robafaves. És l’únic moment que els Gegants no van acompanyats dels flabiols ni de la percussió. Al principi fou la Banda de Gaianes qui marcava el ritme musical de l’acte, actualment és la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme en solitari.

Mataró celebra aquests 40 anys d’una manera molt especial: canviem el paisatge urbà. El Desvetllament deixa empremta a La Riera i es col·loquen 15 rajoles commemoratives, de 60x40 cm, fetes de ferro i numerades de l’1 (davant de la porta de l’Ajuntament) fins al 15 (a la plaça de Santa Anna, just on la Família Robafaves fa fondo entre l’anada i la tornada del Desvetllament). Així es fa palès de fins a quin punt aquest acte de Les Santes deixa marca en l’ADN dels mataronins i mataronines. Des d’ara, trobarem que el Desvetllament bellugós forma part permanent de La Riera, de la ciutat, sempre. Sota una de les rajoles, la Colla de Gegants i Nans de la Ciutat ha deixat una capsa del temps. Allí segur que hi ha part de la història i emocions de la Colla, dels Gegants, de Mataró.