Cartell de Les Santes 2021


Les Santes cartell 2020La presentació del cartell de Les Santes de l’any passat va ser just abans de l’arribada de la pandèmia a les nostres vides. Després d’un 2020 en què Mataró es va quedar, com tantes altres ciutats, sense festa major, aquest any recuperem el cartell perquè, ara sí, puguem fer-lo nostre i sigui la imatge de la nostra festa, a la nostra ciutat.

El cartell és obra de Marta Floriach. L’artista va ser escollida per consens a la Comissió d’Imatge d’enguany per fer-li la proposta de crear el cartell de la Festa Major de Mataró.

El cartell és una pintura que centra l’atenció en dues figures zoomòrfiques. Podrien ser en Robafaves i la Geganta, protagonistes de la festa mataronina, ell amb un cos que ens pot recordar la Momerota, ella amb un cos d’au que evocaria l’àliga. Estan en una actitud còmplice, en un entorn festiu, celebrant la festa, brindant per algun motiu, potser ballant o a punt de fer-se un petó... l’escena dona peu a la imaginació.

L’autora també ha escrit Les Santes manualment, encapçalant el cartell, sota una pluja de serpentines i entre dos telons, signe que comença l’espectacle i la festa dels dies de Festa Major a Mataró.

Ha utilitzat colors càlids i vius que evoquen l’estiu i l’alegria dels dies de Les Santes per als mataronins i mataronines. Hi ha incorporat algun element com el crismó amb les lletres gregues alfa i omega, un monograma del nom de Crist que esdevé una al·legoria de l’origen religiós de la celebració de la festa. També hi ha un petit detall a l’esquena dels personatges, un dibuix que recorda el teixit de la roba dels gegants i una capa, també pròpia de les figures.

Marta Floriach, autora del cartell

L’artista va néixer a Mataró l’any 1965. Viu i treballa a Mataró.

Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona especialitzant-se en pintura.

Ha participat diverses exposicions: individualment a la Sala de l’Ajuntament de Mataró, a la Galeria Negre Bis de Sabadell, a l’Espai Gatassa de Mataró i a les mostres col·lectives de La Destil·leria de Mataró Seny i Rauxa a Les Santes el 2019 i Fins a Tres-Cents l’any 2019-2020, així com a la col·lectiva de l’Espai M|A|C de Can Palauet Les Santes. Alfabet ínfim, celebrada durant Les Santes de l’any passat i amb una publicació que recull les obres dels i les artistes que hi van participar.

Ha fet de professora per a adults de pintura sobre seda, tallers de pintura per a infants al Foment Mataroní i de tècniques d’expressió gràfica al Centre de Formació Professional Freta i en  algunes escoles de Mataró. 

Ha participat en diverses edicions de l'Hipermerc'Art de Vinçon, amb pintures de petit format.

En el món tèxtil ha realitzat dissenys i pintures originals sobre seda natural al Rafa Teja Atelier. Ha pintat frescos i stencils en diversos interiors arquitectònics i fa il·lustracions per a publicitat.

El fotògraf de Les Santes: Pierre Radisic

El fet que no poguéssim celebrar la Festa Major el 2020 ha tingut com a conseqüència que el fotògraf a qui la Comissió d’Imatge de Les Santes va proposar fer-ne el seguiment, Pere Masramon, aquest any li sigui impossible d’estar a Mataró per aquestes dates. És per això que li hem proposat a un altre excel·lent artista de la fotografia, que ha acceptat l’encàrrec amb entusiasme, tot i saber que serà una Festa Major especial i adaptada a les circumstàncies actuals.

Pierre Radisic

Pierre Radisic va néixer l’any 1958. Actualment viu i treballa a Mataró. Va estudiar fotografia entre els anys 1978 i 1982 a l’Escola Nacional d’Arts Visuals de La Cambre de Brussel·les. Essent encara estudiant va guanyar el Premi Nacional de Fotografia de Bèlgica l’any 1982.

Es dedica bàsicament a l’ensenyança, especialment a una escola de fotografia de Vevey, a Suïssa. El seu treball mostra una trajectòria rica i diversa que l’ha fet esdevenir un fotògraf reconegut.

Treballa sobretot per sèries temàtiques, molt diferents entre si, que ha exhibit i publicat moltes vegades arreu del món.

Les seves obres estan presents en moltes col·leccions públiques i en museus. Alguns exemples són: el Musée de l'Elysée a Lausanne, la Casa Europea de la Fotografia a París, el Centro de Fotografia a Santa Cruz de Tenerife, el Museu de Fotografia de Charleroi, la col·lecció Spectrum Sotos de Zaragoza o el Museu Astronòmic a Chicago. 

A Mataró ha exposat al Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics, amb l’exposició The man who fell to earth, els mesos de gener i febrer de 2019, i a La Destil·leria Espai Cultural dins de la mostra Fins a tres-cents.

Actualment podeu visitar la seva exposició El lloc decisiu. Les demostracions radicals de Pierre Radisic, produïda íntegrament al Maresme, a l’Ajuntament Vell de Calella. Fins al 27 de juny.

Us convidem a conèixer l’obra del fotògraf al seu web www.pierreradisic.com i als seus perfils d’Instagram i Facebook.