Matí del 27. Diada de les Santes


El ritual de la diada de les Santes de Mataró comprèn la successió de diversos actes. El so de les gralles i coets a primera hora del matí, les campanes, l'anada institucional cap a la basílica de Santa Maria, la celebració de l'ofici amb la magnífica interpretació de la Missa de Glòria, les sardanes al carrer d'en Pujol, la sortida de les relíquies i la tornada a l'Ajuntament, amb els balls i les dormides de les comparses. Aquest és el ritual del dia de Festa Major. I també és tradició acabar el matí amb el dinar de Santes, una reunió familiar a la que no es pot faltar.

LA MISSA DE LES SANTES DE MOSSÈN BLANCH
Aquest any en fa 175 de la seva estrena

L’any 1848, enmig de l’Ofici de les Santes, s’estrenà una Missa de Glòria, obra d’un jove seminarista mataroní anomenat Manuel Blanch. De música captivadora, de l’estil operístic de l’època, s’ha interpretat de forma gairebé continuada cada 27 de juliol a l’església de Santa Maria. Se la coneix com a «la Missa de les Santes». És un esdeveniment tradicional, element central de la Festa Major. 

Interpretada per un cor popular, solistes i orquestra, és un dels pocs exemples de música religiosa del segle xix, integrada en un acte litúrgic, que no ha estat bandejada ni per la modernitat ni pels canvis normatius de la mateixa Església, sinó que, al contrari, ha estat curosament conservada, venerada i defensada pels mataronins, més enllà de les creences pròpies de cadascú, com a preuada joia del patrimoni històric, cultural i religiós de casa nostra.

La festa de Les Santes va ser declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya el 2010, i la Missa de les Santes n’és un element destacat juntament amb la Família Robafaves, els nans i el ritual de la Dormida.

Comissió Gestora de la Missa de les Santes