Art i Festa. Més d’un segle de cartells i programes de Les Santes

Ateneu de la Fundació Iluro (La Riera, 92) / Del 18 de juny al 29 d'agost
Horari: De dimarts a dissabtes feiners de 17.30 a 20.30 h; diumenges i festius d’11.30 a 13.30 h i de 18.30 a 20.30 h
Visites guiades els dijous 1, 8, 15 i 22 de juliol a les 18 h. Cal inscripció prèvia a l'adreça electrònica reserves.museuarxiu@gmail.com


Trajectòria i evolució dels cartells i programes de la Festa Major de Mataró

Exposició que mostra, per primera vegada, la gran col·lecció de cartells i programes de la festa de Les Santes; la més completa que es conserva, amb exemplars únics del tombant del segle XIX al XX. Els cartells de la Festa Major del 1894 al 2021 formen un recorregut visual per la història i l’art gràfic de la ciutat.

Aquí teniu el programa de mà de l'exposició -->

75è aniversari del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró
Fundat el 1946, el Museu Arxiu de Santa Maria – Centre d’Estudis Locals de Mataró commemora 75 anys d’existència amb una exposició a l’Ateneu de la Fundació Iluro que mostra, per primera vegada, la seva gran col·lecció de cartells i programes de la festa de Les Santes, la més completa que es conserva, amb exemplars únics del tombant del segle XIX al XX.

El Museu Arxiu de Santa Maria, que des de fa tres quarts de segle conserva, estudia i divulga el ric patrimoni documental i artístic tant de la parròquia com del conjunt de la ciutat, exposa una de les seves col·leccions més importants, i convida, enmig la incertesa dels temps actuals, a gaudir dels records i les emocions que de sempre susciten l’Art i la Festa.

L'exposició
Els cartells de la Festa Major des de 1894 fins a 2021 formen un recorregut visual per la història i l’art gràfic de la ciutat. A més del centenar de cartells que s’exposen ordenats cronològicament, la mostra inclou els programes oficials, els del Foment Mataroní i els de Publicitat Fermalli, que han anat nodrint el protocol tradicional de la festa, la seva pervivència i la seva evolució. 

L’exposició convida a explorar la petjada poderosa que els cartells i els programes, amb el seu llenguatge i la seva plasticitat, imprimeixen damunt la celebració festiva. Especialment el cartell, peça central, que projecta la imatge simbòlica de Les Santes a peu de carrer. És com el punt de partença de la festa, el primer acte del qual tothom parla, el mòbil persuasiu a la participació.

Els cartells componen, així, un únic llenç pintat per moltes mans d’artistes i grafistes, que va fertilitzant l’imaginari de la festa al llarg del temps, li treu la pols i suscita cada any el valor de la novetat.

Tastet de l'exposició

Recorregut visual per les seccions de la mostra i alguns cartells i programes


Del cartellisme vuitcentista a la dècada de 1920


Temps de República, Guerra Civil i primera postguerra


Fermalli: mitjans publicitaris al servei de la festa


De 1950 a 1974. La influència de les avantguardes


1975-1978. El tam-tam de la tribu


1979-2021. L’aiguabarreig de la diversitat


El llenç infinit de l'imaginari


L'exposició ha estat organitzada pel Museu Arxiu de Santa Maria - Centre d’Estudis Locals de Mataró, amb el suport de la Fundació Iluro i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró. També hi han col·laborat l’Arxiu Comarcal del Maresme, Cabré Junqueras, Folgarona, MataróAudiovisual, Publicitat Fermalli, Ferreteria Colomer, Fustes Pram, Finques Pous, Copy-Rap, Avet-Set i Calçats Boixet.