Fot-li foc!

Cultura popular

Aforament complet
Dijous 29 de juliol de 2021 / 19 h / Escola Maristes Valldemia (La Riera, 124-182)
1 euro

Mostra de balls i enceses de les colles de diables de la ciutat: les Diablesses de Mataró, el Ball de Diables Atabalats de Cerdanyola, els Diables de la Llàntia i Ball de Diables de Mataró 

Després de més d'un any de viure situacions inimaginables, i haver-nos d'adaptar a la situació actual que prioritza la precaució en tots els sentits, en el camp festiu també estan passant coses extraordinàries i que creen un antecedent únic a la ciutat: el foc, els balls i les banyes no poden faltar a la nostra Festa Major, i les quatre colles de diables de Mataró han unit esforços per crear un acte conjunt.

Les Diablesses de Mataró, el Ball de Diables de Mataró, els Diables Atabalats de Cerdanyola i els Diables de La Llàntia han treballat conjuntament per continuar transmetent i compartint la passió per la pirotècnia, i ho fan actuant primer de forma individual, mostrant l'essència de cada colla, i després conjuntament. El foc i la festa ens uneix més que mai!

Durant l'acte hi haurà pirotècnia, tingueu-ho en compte si voleu venir amb infants que els pugui afectar.

Informació de les colles:

Diablesses
La Colla de les Diablesses juntament amb els Tabalers do Maresme formen la comparsa de foc que obre el seguici festiu de la ciutat de Mataró. És una colla formada únicament per dones. Des del moment de la seva estrena a la Festa Major de Les Santes de 1985, la colla de les Diablesses convida a participar, sense distàncies que la separi del públic, del joc creat amb el foc festiu de carretilles i altres artefactes.

Ball de Diables de Mataró
El Ball de Diables de Mataró és l'element de l'imaginari festiu mataroní que representa l'escena de l'infern i la lluita contra l'arcàngel Sant Miquel. Una vegada vençuts, els diables desfilen pels carrers, retorn cap a l’infern, vestits amb una indumentària pròpia, dansant al ritme del toc de tabal, i llançant tot el foc des de la maça que porten alçada per sobre el cap.

La comparsa compta amb uns personatges concrets, que sorgeixen del "ball parlat", que és la representació teatral de la lluita entre el bé i el mal: Llucifer, diablessa, abanderat, tabalers, diables i angelets. La comparsa compta a més a més amb una figura pròpia, molt estimada pels mataronins i mataronines: el Basilisc! En aquest acte, però, no hi participa.

Ball de Diables Atabalats de Cerdanyola
Partint de la formació clàssica del Ball de Diables, l'any 2010 es va estrenar, a la Festa Major de Cerdanyola, el primer Ball de Diables amb parlaments de la ciutat. Als personatges clàssics del ball de diables, Llucifer, la Diablessa i l'Arcàngel, incorporen com a personatge propi "el Condemnat", aquell qui desafià en Llucifer i provocà la seva ira i la dels seus diables.

La comparsa de Cerdanyola compta amb secció de tabal que combinen el toc arcaic dels balls de diables amb altres evolucions acompanyades de caixes. Els trobareu al barri de Cerdanyola a finals de maig, al seu acte propi "Nit de Foc i Diables", on podreu assistir a la representació del seu Auto Sacramental i el recital de versots, que donen peu al posterior Correfoc.

Diables de la Llàntia
La Colla de Diables de la Llàntia és l'ànima d'aquest barri. Fundada per la seva pròpia gent per mantenir viva la cultura popular, està formada tant per diables adults com infantils, que il·luminen de foc i color Mataró i qualsevol racó on se’ls convida.

Amb un estil únic, els diables ballen i juguen amb el foc que llancen les seves maces. A més, la seva indumentària de color negre i banyes grogues els fa semblar veritables criatures de l'infern.

Amb més de vint anys a l'esquena, els Diables de la Llàntia segueixen cremant amb la mateixa il·lusió del primer dia.

Organitzen: Diablesses de Mataró, Ball de Diables Atabalats de Cerdanyola, Diables de la Llàntia, Ball de Diables de Mataró i Ajuntament de Mataró
Tipus d'activitat: