40 anys de Desvetllament bellugós de la Família Robafaves


Aquest any en fa 40 de la primera vegada que la Família Robafaves va decidir fer una sortida nocturna extraordinària de l’Ajuntament. Era un 25 de juliol a dos quarts de dotze de la nit. Aquest acte ràpidament es consolidà i es convertí en un dels més especials de Les Santes.

El desvetllament dels Gegants ha generat el que en podríem dir una marca mataronina, amb música pròpia (El Bequetero de Gustavo Pascual Falcó) i una coreografia col·lectiva creada espontàniament. 

Recorrem els dos-cents metres de La Riera, entre l’Ajuntament i la plaça de Santa Anna, ajupint-nos i comptant fins a 15, saltant i cridant, avançant i giravoltant amb la Família Robafaves. És l’únic moment que els Gegants no van acompanyats dels flabiols ni de la percussió. 

Al principi fou la banda de la Societat Musical Mestre Orts de Gaianes qui marcava el ritme musical de l’acte, actualment és la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme en solitari. Mataró celebra aquests 40 anys d’una manera molt especial: canviem el paisatge urbà. El Desvetllament deixa empremta a La Riera. S'han col·locat 15 rajoles commemoratives, de 60x40 cm, fetes de ferro i numerades de l’1 (davant de la porta de l’Ajuntament) fins al 15 (a la plaça de Santa Anna, just on la Família Robafaves fa fondo entre l’anada i la tornada del Desvetllament). Així es fa palès fins a quin punt aquest acte de Les Santes deixa marca en l’ADN dels mataronins i mataronines. Des d’ara, trobarem que el Desvetllament bellugós forma part permanent de La Riera, de la ciutat, sempre. Sota una de les rajoles, la Colla de Gegants i Nans de la ciutat ha deixat una càpsula del temps. Allí segur que hi ha part de la història i emocions de la Colla, dels Gegants, de Mataró.

El Bequetero

Himne del Desvetllament, de Les Santes, de Mataró


Adaptació d'El Bequetero amb motiu dels 40 anys. La Coixinera i dj Trapella (2023)

El Bequetero interpretat per la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme (2007)

Petit recull fotogràfic