Per Les Santes, campanes noves!


La basílica de Santa Maria és un monument històric de Mataró. El campanar n'és un element singular i hi ha set campanes:
La Madrona i la Candelària a la part més superior del campanar. Són les campanes civils i les encarregades de marcar les hores i els quarts. Ho fan de manera automatitzada.
La Carme, la Miquela, la Montserrat, la Juliana i la Semproniana. Són les campanes litúrgiques que estan al cloquer del campanar, es repiquen manualment i les que ara estan en procés de restauració.

Els Campaners de Santa Maria, de manera voluntària, fan els tocs de manera manual cada dissabte a les dues del migdia i en ocasions litúrgiques especials. Per Les Santes se celebra un acte dins del programa, la Barram del 26 de juliol, amb les campanes com a protagonistes absolutes. 

Restauració de les campanes de Santa Maria

Un procés per a preservar el patrimoni de la ciutat


Baixada de les campanes. 12 de març de 2024

Els darrers anys s'han anat detectant diverses patologies a les campanes. Des de 2017 no es repicava la Carme a causa d'una esquerda important. A partir d'aquí s'ha fet tot un estudi i s'ha iniciat el procés de rehabilitació:

  • S'han despenjat les cinc campanes litúrgiques. La Carme serà fosa i refeta de nou mantenint-ne la forma, dimensions i sonoritat, però dissenyada amb un concepte contemporani.
  • La Montserrat, la Miquela, la Juliana i la Semproniana es netejaran. Es canviaran els capçals de totes les campanes, que passaran a ser de fusta.
  • Es canviarà el sistema de percussió de les campanes horàries, la Madrona i la Candelària, per evitar malmetre-les.
  • Es renovaran totalment els sistemes de subjecció de les campanes.
  • Es faran actuacions de millora al campanar per optimitzar la sonoritat.

Els Campaners de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria han estat els impulsors de la rehabilitació de les campanes i el campanar de la basílica.

Les campanes retornaran a Santa Maria i es tornaran a col·locar al seu lloc al campanar a principis de juliol, a punt per Les Santes!

Agraïments: Campaners de Mataró, Museu Arxiu de Santa Maria, Sabateries Boixet, Estudi d'arquitectura NODE i Enric Puiggalí

Col·labora-hi!

Ajuda a la millora del nostre patrimoni cultural


Es demana la col·laboració d'empreses i de la ciutadania per fer aportacions voluntàries i contribuir a fer realitat tot el projecte de rehabilitació. 

Aquests donatius tenen beneficis fiscals importants! 

D'aquesta manera estaràs fent possible la preservació del patrimoni mataroní, constaràs a tot el material i accions que es produeixin i gaudiràs d'una visita personalitzada al campanar.

Tot aquest procés permetrà restituir el repertori històric de tocs manuals de les campanes, i recuperarem la sonoritat que és pròpia de Mataró.

Tota la informació aquí

Les campanes, protagonistes

Activitats culturals

Les campanes i el campanar, imatge de la Festa Major

Cartells i programes al llarg de la història

Les campanes i el campanar de Santa Maria tenen un protagonisme gran dins la festa de Les Santes. La basílica de Santa Maria és el punt neuràlgic de la festa, és la seu del ritual i culte religiós a les santes patrones de la ciutat de Mataró, santa Juliana i santa Semproniana. És on descansen les seves relíquies i on se celebra cada 27 de juliol, la diada festiva de la ciutat, l'ofici i la Missa de les Santes de mossèn Blanch.

Cartells i programes antics

Programes Fermalli

Campanes i campanar, un element dins del conjunt

El campanar, en blanc i negre

Fotografies antigues. Arxiu Municipal de Mataró

Imatges antigues en color

Barram i repicada de Les Santes