El ritual

La Festa Major de Mataró s’anomena “Les Santes” en honor a les patrones de la ciutat, Santa Juliana i Santa Semproniana. Mataró té una única festa major, i se celebra des de la primera meitat del segle XIX a l’entorn del dia 27 de juliol.

Què fa que Les Santes sigui una de les millors festes majors de Catalunya? Una multitud de factors: la història, la recuperació ciutadana, la litúrgia i la innovació. La gran participació ciutadana als actes, la voluntat dels col·laboradors, la gent implicada en l’organització. La il·lusió i la devoció dels ciutadans que traspua per tots els racons: a les escoles i esplais, a les entitats, a les llars, als mitjans de comunicació, als grups d’amics. La festa es viu i es respira al carrer.

A continuació descriurem els actes que formen part de la festa, però només és una breu descripció. A Mataró no hi ha uns protocols de la Festa Major, tot i que s’ha iniciat el procés per tenir-los. I en els propers anys tindrem una Casa de la Festa. Mentrestant, la ciutat farà el que ha fet de Les Santes el que són: viure-les intensament, fent-ne Festa Major!

La festa s’estructura en quatre blocs, i està formada per actes de consuetud que formen part indiscutible de la festa. Alguns han perviscut al llarg dels anys i dels segles, com l’Ofici i la Missa de Glòria, la Passada, els Focs i les Dormides dels gegants. D’altres s’han anat creant i consolidant des de la recuperació de la democràcia i el moviment ciutadà que amb el lema ‘Les Santes: Fem-ne Festa Major’ es va encarregar de crear i gestionar la festa mataronina a partir de 1979. De tot plegat en surten els actes que conformen la festa en el seu vessant tradicional i patrimonial, com així ho reconeix la declaració de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, i la seva incorporació al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

I també...

El Portal
La Crida
La Diada
Epíleg