El Bequetero

L'himne festiu de Mataró


Les Santes, i per extensió la ciutat de Mataró, tenen una melodia pròpia que al llarg dels anys la gent ha fet seva, com a senyal identitari, com a expressió d’alegria mataronina i com a himne festiu que sona i es canta a tota hora durant la nostra Festa Major.

El Bequetero és un pasdoble que el músic valencià Gustavo Pascual Falcó, natural de Cocentaina i també autor del famosíssim ‘Paquito el Chocolatero’, va compondre l’any 1942. És la música pròpia de la filà dels Bequeteros de la festa de Moros i Cristians de Cocentaina.

La Societat Musical Mestre Orts de Gaianes va interpretar per primera vegada El Bequetero al Desvetllament Bellugós de Les Santes de 1983, any de la creació de la Nit Boja, el 25 de juliol. De seguida els mataronins van fer seva la melodia que acompanyava els Gegants per la Riera, i hi van incorporar de manera espontània el fet de comptar fins a quinze seguint els compassos de la tonada, fent petits saltets i ajupint-se, per tot seguit saltar braços amunt i esclatar en una cantarella coral.

A partir del 1989 l’Agrupació Musical del Maresme es va unir al Desvetllament Bellugós alcostat de la Societat Musical Mestre Orts, i a partir del 2004 la banda del Maresme va prendre el relleu en solitari per acompanyar els Gegants en la seva sortida nocturna i fer embogir la ciutat al compàs de les notes d’El Bequetero.

Gustavo Pascual Falcó és l’autor de la música d’El Bequetero, i també en va fer la lletra:

  Descarregar partitura

Bequetero de mi no t’apartes
perquè vas ben vestit i mudat,
i en la quarta no hi ha qui t’iguale
ni en la gràcia, ni en el compàs.

Sempre hem tingut bones puntes
però enguany els hem superat,
perquè són xicots que tot ho entenen
i sempre tenen d’on tirar mà.

Ai Bequetero, ai Bequetero,
ai Bequetero
que guapo estàs!
Quan t’emborratxes
guarda bé el trage
o en la comparsa
ja no entraràs.

Ai Bequetero, ai Bequetero,
ai Bequetero
que guapo estàs!
Quan t’emborratxes
guarda bé el trage
o en la comparsa
ja no entraràs.