Cartell de Les Santes 2023


Amb aquest cartell, l’autora ha volgut incorporar les protagonistes de la Festa Major, les comparses de Mataró, en un ambient festiu com el que tenim els dies de Les Santes.

El cartell reflecteix el formigueig dels carrers de la ciutat, plenes de gent i acompanyant les comparses allà on van. Podríem pensar que es tracta del dia 27 de juliol, dia de les santes patrones, i més concretament l'acte de La Passada de la tarda, perquè a part de les comparses institucionals que participen a la majoria dels actes de la Festa Major, també hi ha elements que formen part del seguici d'aquest dia, com les trampes, l'herald, els cavallets, els castellers i els macers. Fins i tot hi ha en una situació cèntrica les figures que representen a les santes patrones, Santa Juliana i Santa Semproniana.

L'artista ha plantejat un cartell com un joc. A partir de la combinació de tamanys i colors de cercles, hi podem cercar i trobar cadascuna de les figures i comparses. Les podem reconèixer pels colors que li són característics, tant de la figura com de la vestimenta dels portadors i portadores.

Les comparses i la gent són qui al llarg dels dies de Les Santes doten de vida els carrers i les places de la ciutat. A primer cop de vista també podem tenir la sensació de moviment i festa que ens proporciona la dispersió i multitud de colors, amb un to de fons que recorda un dia d'estiu.

L'autora també ha escrit a mà les lletres Les Santes que formen part del cartell. També ha anat més enllà del cartell com a conjunt i ha pensat en les possibilitats gràfiques de les aplicacions (samarreta, gots, banderoles, etc) que pot aportar cadascuna de les comparses.


Carla Aledo signarà cartells de Les Santes el divendres 21 de 18 a 20 h a la plaça de Santa Anna i el dilluns 24 de 17 a 20 h a La Presó - M|A|C

Carla Aledo, autora del cartell


L’artista va néixer a Mataró l’any 1987. Viu i treballa a la ciutat.

Va estudiar la diplomatura en disseny gràfic a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona, i es va especialitzar en il·lustració. Actualment, està realitzant el màster d'artteràpia Gestalt Integració Creadora i facilita tallers d'acompanyament creatiu a diversos espais de Mataró, com Alterarte, un programa de l'entitat social Centre de Formació i Prevenció del Maresme.

Professionalment combina la dinamització i realització d'activitats pedagògiques relacionades amb l'àmbit artístic amb el disseny gràfic i la il·lustració. Ha realitzat tallers de tècniques artístiques i creativitat a les llibreries Sendak i Dòria, així com a les biblioteques de Mataró i a La Destil·leria Espai Cultural. 

Fou la guanyadora del concurs de cartells Argillà d'Argentona l'any 2015.

És autora del llibre de coneixements infantil Univers Invers

Ha participat en diverses exposicions: 15x15 de l'Associació Sant Lluc a la delegació del Maresme del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB) del 2022; a Esto no es una exposición al Taller dels Edus (2022); a Les Santes. Alfabet ínfim a les Sales d'exposicions de Can Palauet, un projecte del M|A|C (2019); a Herència. Homenatge a Jordi Cuyàs al Centre Cultural El Carme de Badalona (2018); aTres-cents (2017) i Seny i Rauxa (2014) a La Destil·leria Espai Cultural. També va participar al Festival internacional de llibres il·lustrats a la llibreria i centre cultural La Central del Raval de Barcelona (2014) i al projecte 9/13 CAPS.A. de Mataró (2013)

Podeu seguir la seva obra al perfil d’Instagram @carla_aledo.