Cartell 2019

El cartell de Les Santes 2019 és obra de Jaume Simon. L’artista va ser escollit per consens a la Comissió d’Imatge d’enguany per fer-li la proposta de fer el cartell de la Festa Major de Mataró.

El cartell es basa en una forma circular, treballada amb les mans, que esdevé focus d’atenció. Els cercles i les formes ovalades es van repetint en la seva trajectòria pictòrica. El color escollit per omplir aquest cercle, centre d’atenció, és el vermell, un color molt viu, calent i seductor.

Al ser el cartell de la Festa Major l’artista hi ha volgut incorporar elements que fan una referència concreta a l’univers de Les Santes i a la ciutat de Mataró. Hi trobem fins a divuit dibuixos, col·locats dins del cercle vermell de manera que correspondria a la seva ubicació geogràfica si es tractés de Mataró vist des del mar: hi trobem el tramvia de la plaça de Granollers, la Nau Gaudí, la Coca, el tren, la basílica de Santa Maria, la MATARONA... també hi trobem elements que relacionem amb la festa, com el castell dels Capgrossos, l’espiera de les figures festives, el ram de la Toneta, el casc d’en Robafaves... el cartell també conté algunes referències amb un especial record a artistes desapareguts: un fragment del primer cartell de Les Santes democràtiques, d’Eduard Alcoy, ara que se’n celebraran els 40 anys d’història; un petit homenatge a l’artista Jordi Cuyàs, autor d’un dels cartells més celebrats de Les Santes, amb les dues coper que apareixen al seu cartell, i fins i tot el barret de Pere-Màrtir Brasó, artista que malauradament no podrà arribar a fer el cartell de la Festa Major. Al centre del cartell, l’explosió d’un artifici del castell de focs, l’acte més multitudinari i cohesionador de Les Santes.

La incorporació de la tipografia ha estat posterior, i treballada conjuntament amb el dissenyador Jordi Gasull.

El cartell vol cridar l’atenció, exaltar la festa i ser un mitjà per reconèixer els elements festius i identitaris de la ciutat, i poder-los explicar als petits de casa, posant en valor la història de la ciutat, la festa i l’art.

Jaume Simon, autor del cartell

L’artista va néixer a Cardedeu l’any 1954. Viu i treballa a Mataró.

Els seus aprenentatges artístics s’iniciaren als tallers d’en Terri i de Pere Casanovas. L’any 1973 ja va exposar a la Primera Mostra d’Art Actual a Can Xammar, amb d’altres artistes conceptuals. L’any 1975 va fer la seva primera exposició individual a la sala del Submarí Groc del Torrent. Aquesta exposició també es va poder veure a Arenys de Mar, Vic i Girona. Ha participat en diverses biennals a Manresa i Barcelona.

El 1982 inicià el projecte d’art contemporani CAPS.A., juntament amb els artistes Jordi Cuyàs i J. M. Calleja. Aquest projecte ha estat actiu fins al 2017. CAPS.A. va esdevenir una de les primeres revistes objecte que va néixer en l’àmbit estatal i es va presentar a l’espai públic de Mataró el 24 d’abril de 1982. Es tractava d’una petita capsa que contenia “poemes, dibuixos, fils de seda, olors i atzars”, tal com ho definien els seus creadors. Les diferents edicions de CAPS.A. van anar canviant de format, de continguts i de narratives. La CAPS.A. és una suma de disciplines, d’intercanvis i de propostes, feta a moltes mans i per a molts lectors i ha esdevingut un capítol del món contemporani a Mataró.

El 1986 va crear, també juntament amb Jordi Cuyàs, l’escultura MATARONA. A part d’aquesta escultura ubicada a l’espai públic de Mataró, a la ciutat també en trobem dues més: Oberta, creació individual a la plaça d’Occitània, i Cooperació, a la plaça del Forn del Vidre, obra conjunta amb Mònica Vilert. El seu recorregut artístic, doncs, ha passat per la pintura, l’escultura i instal·lacions.

Les seves últimes exposicions a la ciutat han estat a la Col·lectiva de Sant Lluc de 2018, de la qual també en va fer el cartell, i també el 2018 al col·legi d’Aparelladors, com un dels artistes finalistes de la Biennal de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró.

El fotògraf de Les Santes: Manel Subirats

Manel Subirats (Mataró, 1972) és un mataroní que es declara “Santero” de naixement i s’autoproclama un fan incondicional de la Festa Major de Mataró.

Es dedica professionalment al fotoperiodisme des de fa més de 20 anys. Va començar com a dissenyador gràfic i editor per a una revista d’àmbit local fins que va saltar a la fotografia de premsa per a diaris i revistes, tant locals com comarcals del Barcelonès Nord, on s’hi va quedar de forma permanent i va acabar esdevenint el cap de fotografia.

Ha treballat de docent en diversos centres educatius de la península de la mà de Fujifilm i, a més a més, ha estat beta tester d’alguna de les càmeres que la marca ha posat a la venda.

Ha exposat en diverses sales, com la Sala Ciutat de Barcelona, i ha format part de l’exposició col·lectiva itinerant bARTcelona per diversos museus. Ha participat com a jurat en diversos concursos fotogràfics d’àmbit nacional.

Actualment col·labora com a fotògraf per als departaments de Cultura i de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona. També treballa com a freelance fent fotografia de viatge per a diverses marques comercials i per altres entitats turístiques de diferents països i ciutats.

Manel Subirats és molt actiu a Instagram, la xarxa social per compartir fotografies més popular (@msubirats). Té més de seixanta mil seguidors, i és membre editor del perfil @DescobreixCatalunya