L'Àliga de Mataró fa 35 anys

Acte tradicional

Dissabte 23 de juliol de 2022 / 20 h / Des de l'Ajuntament

L'Àliga de Mataró compleix 35 anys i convida a tres àligues a conèixer la ciutat per Festa Major

Continuem la tarda amb celebracions. Aquest 2022 l’Àliga de Mataró fa 35 anys i ha convidat l’Àliga de Sabadell, l’Àliga de Reus i l’Àliga de Barcelona per fer una cercavila conjunta pel centre històric de Mataró. A l’Ajuntament hi haurà els actes protocol·laris que els pertoca, com a representants de cada ciutat, i faran els seus balls majestuosos.

Recorregut: La Riera amunt, c. Nou, c. de Santa Maria, c. de la Beata Maria, c. de Magí de Vilallonga, c. de Na Pau, plaça Xica, c. d’en Pujol i La Riera amunt fins a l’Ajuntament.


35 anys de l‘Àliga 

Els primers documents que acrediten l’existència d’una Àliga a Mataró són de l’any 1601. Era l’època d’esplendor de l’àliga com a entremès en la societat del moment, i en conserva el caràcter protocol·lari i participatiu als esdeveniments de ciutat amb component religiós. L’any 1799 és la primera vegada que la figura assisteix a la processó del 27 de juliol dedicada a les santes Juliana i Semproniana. Després hi ha un llarg període en què no en sabem res, i és el 25 de juliol de 1987 quan l’Àliga es reincorpora al panorama festiu de la ciutat. Participa en els actes solemnes en què també assisteix el consistori. Té un tarannà distingit i un dels moments més importants és quan balla davant les relíquies de les Santes a la porta de la basílica, el 27 de juliol, després de l’ofici. El grup de músics que l’acompanyen són els Ministrils, i la música central de l’Àliga és una peça procedent de l’arxiu de l’Abadia de Montserrat.

Presentació de l'Àliga (1987)
Foto: Antoni MC Canal. Arxiu Municipal de Mataró. Fons Mataró Escrit

Organitza: Colla de l'Àliga de Mataró. Col·labora: Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró
Tipus d'activitat: