175è aniversari de la Missa de les Santes


És dia de missa major dedicada a les patrones de la ciutat i l’únic moment en què podem gaudir de la interpretació en viu de la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch, que aquest any celebra el 175è aniversari de la seva composició. Hi participa el cor popular -enguany arriba fins als 150 cantaires, que de manera voluntària han assajat la missa durant mesos-, els músics de l’orquestra i els solistes: Marga Cloquell (soprano), Marisa Martins (contralt), Alberto Canet (tenor) i Pau Bordas (baix). La direcció musical és a càrrec de Clàudia Dubé.

Enguany presidirà la Missa de les Santes monsenyor Joan Planellas i Barnosell, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat.

Acabat l’ofici, i amb l’acompanyament sonor de les campanes, les relíquies de les patrones surten pel Fossar Xic i fan una petita processó fins a les portes de la basílica. Hi ha l’aclamació popular, els aplaudiments de la gent, el pilar dels Capgrossos, el ball de l’Àliga i l’aviada de coloms.

L’any 1848, enmig de l’Ofici de les Santes, s’estrenà una Missa de Glòria, obra d’un jove seminarista mataroní anomenat Manuel Blanch. De música captivadora, de l’estil operístic de l’època, s’ha interpretat de forma gairebé continuada cada 27 de juliol a l’església de Santa Maria. Se la coneix com a «la Missa de les Santes». És un esdeveniment tradicional, element central de la Festa Major. 

Interpretada per un cor popular, solistes i orquestra, és un dels pocs exemples de música religiosa del segle xix, integrada en un acte litúrgic, que no ha estat bandejada ni per la modernitat ni pels canvis normatius de la mateixa Església, sinó que, al contrari, ha estat curosament conservada, venerada i defensada pels mataronins, més enllà de les creences pròpies de cadascú, com a preuada joia del patrimoni històric, cultural i religiós de casa nostra.

La festa de Les Santes va ser declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya el 2010, i la Missa de les Santes n’és un element destacat juntament amb la Família Robafaves, els nans i el ritual de la Dormida.

Comissió Gestora de la Missa de les Santes 
Fotografia de Ramon Manent            


Imatges antigues de la Missa de les Santes

La Missa de Glòria

Una peça musical extraordinària


La Missa de les Santes va ser composta pel mossèn mataroní Manuel Blanch i Puig l’any 1848, i va ser estrenada aquell mateix any. La seva interpretació se celebra cada 27 de juliol a l’ofici en honor a santa Juliana i santa Semproniana, les santes patrones de la ciutat de Mataró. Es tracta d’una missa de glòria per a orquestra, cor i solistes amb clares influències de l’òpera italiana d’aquella època. Des del 1848 s’ha conservat i interpretat cada 27 de juliol, exceptuant-ne anys puntuals. Fins al 1936 va ser cantada només per homes; després de la Guerra Civil s’hi van incorporar les veus femenines. D’ençà de la dècada dels setanta, i amb l’impuls de l’artista Jordi Arenas, els ciutadans participen de manera voluntària com a membres del cor de la Missa, i assagen durant mesos preparant-ne la interpretació. Recentment s’ha sabut, a través d’una anotació en un llibre antic del Museu Arxiu de Santa Maria, que les partitures originals de la Missa estan dipositades a l’arxiu de l’Scala de Milà. La Missa té una menció especial en la catalogació de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, un reconeixement al seu gran valor patrimonial en el vessant històric, musical i religiós.

Agraïm la col·laboració de l’Administració de Les Santes, que l’any 1999 va editar aquest CD doble amb el conjunt de les peces que formen la Missa de Mossèn Blanch. Les peces musicals van ser enregistrades en directe durant l'ofici de 1998, any del 125è aniversari de l'estrena de la Missa, sota la direcció del mestre Josep Canals.

Missa de Les Santes CD1

Missa de Les Santes CD2