Cartell 2020

El cartell de Les Santes 2020 és obra de Marta Floriach. L’artista va ser escollida per consens a la Comissió d’Imatge d’enguany per fer-li la proposta de fer el cartell de la Festa Major de Mataró.

El cartell és una pintura que centra l’atenció en dues figures zoomòrfiques. Podrien ser en Robafaves i la Geganta, protagonistes de la festa mataronina, ell amb cos que ens pot recordar la Momerota, ella amb cos d’au que evocaria l’àliga. Estan en una actitud còmplice, en un entorn festiu, celebrant la festa, brindant per algun motiu, potser ballant o a punt de fer-se un petó... l’escena dona peu a la imaginació.

L’autora també ha escrit Les Santes manualment, encapçalant el cartell, sota una pluja de serpentines i entre dos telons, signe que comença l’espectacle i la festa dels dies de Festa Major a Mataró.

Ha utilitzat colors càlids i vius que evoquen l’estiu i l’alegria dels dies de Les Santes per als mataronins i mataronines. Hi ha incorporat algun element com el crismó amb les lletres gregues alfa i omega, un monograma del nom de Crist que esdevé una al·legoria de l’origen religiós de les celebració de la festa. També hi ha un petit detall a l’esquena dels personatges, un dibuix que recorda el teixit de la roba dels gegants i una capa, també pròpia de les figures.

La incorporació de la llegenda amb les dates i la referència explícita a la Festa Major mataronina ha estat posterior, i treballada conjuntament amb el dissenyador Jordi Gasull.

Veure el cartell més gran


Marta Floriach, autora del cartell

L’artista va néixer a Mataró l’any 1965. Viu i treballa a Mataró.

Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona especialitzant-se en pintura.

Ha participat diverses exposicions: individualment a la Sala de l’Ajuntament de Mataró, a la Galeria Negre Bis de Sabadell, a l’Espai Gatassa de Mataró i a les mostres col·lectives de La Destil·leria de Mataró Seny i Rauxa a Les Santes el 2019 i Fins a Tres-Cents l’any 2019-2020, així com a la col·lectiva de l’Espai M|A|C de Can Palauet Les Santes. Alfabet ínfim, celebrada durant Les Santes de l’any passat i amb una publicació que recull les obres dels i les artistes que hi van participar.

Ha fet de professora per a adults de pintura sobre seda, tallers de pintura per a infants al Foment Mataroní i de tècniques d’expressió gràfica al Centre de Formació Professional Freta i en  algunes escoles de Mataró. 

Ha participat en diverses edicions de l'Hipermerc'Art de Vinçon, amb pintures de petit format.

En el món tèxtil ha realitzat dissenys i pintures originals sobre seda natural al Rafa Teja Atelier. Ha pintat frescos i stencils en diversos interiors arquitectònics i fa il·lustracions per a publicitat.

El fotògraf de Les Santes: Pere Masramon

Pere Masramon va néixer a Mataró l’any 1977. Actualment viu i treballa entre Mataró i Estats Units, on treballa en la fotografia dins l’àmbit de la moda.

És llicenciat en pedagogia social i va fer estudis de fotografia al Barcelona Centre Imatge. Des de 2008 treballa de fotògraf professional en diversos camps temàtics.

L’any 2006 va guanyar el Premi de fotografia i periodisme Memorial Joan Gomis de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb un reportatge sobre el bisbe mataroní Joan Godayol. Ha col·laborat amb Pallassos sense Fronteres (Síria 2007) i Haribala (Índia 2009).

Fa més de deu anys que és fotògraf oficial de grans esdeveniments musicals com Festival Cruïlla, Mercat de Música Viva de Vic, Sonar Dome, Red Bull Music Academy Weekender Tokio o WOMEX Sevilla, entre d’altres. Ha publicat fotografies en diaris nacionals i revistes especialitzades, i ha exposat a Ca l’Arenas Centre d’Art. Museu de Mataró (2008) i a Visa Pour l’Image Off a Perpinyà (2009).

Pere Masramon coneix molt bé Les Santes, Festa Major de Mataró, tant com a ciutadà que les ha viscut intensament com per haver realitzat diversos anys el reportatge fotogràfic que encarrega l’ajuntament.